Isabel Schröder   music_theatre_director
     
Isabel Schröder groeit op in Nederland en Duitsland. Na assistentschappen bij o.a. Ivo van Hove en Johan Simons debuteert zij in 1999 als toneelregisseur in het Staatstheater Schwerin met “Clavigo” van J.W. Goethe. Met deze voorstelling wordt ze uitgenodigd voor het Norddeutsche Theatertreffen, wat een reeks ensceneringen aan Duitse theaters tot gevolg heeft, o.a. in Hamburg, Darmstadt en Braunschweig.

Bij DasArts, de master-opleiding van de AHK ontmoet zij Moniek Toebosch. Geïnspireerd door de dialoog met deze performancekunstenaar opent ze haar werk voor andere kunstdisciplines. Musici, componisten, dansers, mimespelers, koorzangers, improvisatiekunstenaars, prima ballerina´s en schoonspringers kruisen haar pad. Er ontstaan voorstellingen van bijzondere kwaliteit die de grenzen van de disciplines overschrijden met premières in o.a. Gasthuis/Frascati, het Veemtheater en de Melkweg.
Een synthese van haar interdisciplinair werken en het teksttheater vindt plaats in 2010, als ze Kees Roorda´s “Finsterstimmen” in Theater Kiel uitbrengt. De pers is vol lof.

Daarna assisteert ze bij Nationale Opera en het Holland Festival, o.a. bij Pierre Audi, Katie Mitchell en Marcel Sijm. Ondertussen richt zij de “Splendor Salon” op met sopraan Marijje van Stralen en componist Wilbert Bulsink en regisseert ze Monteverdi op het Conservatorium van Amsterdam.

In december 2014 komt haar eerste kameropera uit bij muziektheater-productiekern de Diamantfabriek.“Sisters” ontstaat in samenwerking met componist Anna Mikhailova. Wegens succes wordt de voorstelling hernomen in mei 2015.

In hetzelfde jaar is zij bij Nationale Opera regie-coach voor de massascènes bij de productie “Dialogues des Carmélites” van Francis Poulenc in de regie van Robert Carsen.
Bij NJO werkt ze met de Amerikaanse componist en dirigent Gregory Charette aan "Songbook #2".

Bij Silbersee regisseert zij “Sarah´s Passion” (co-regie met Romain Bischoff) en "Love fail" van David Lang in eigen regie, première Muziekgebouw aan ´t IJ 2017.

Met regisseur Marcel Sijm werkt zij als assistent aan verschillende stukken bij Nationale Opera en Ballet, namelijk "Kopernikus", "Reimsreisje" en "Hondenhartje" (herneming mei 2018).

Ook in 2018 regisseert zij de Offenbach lunchvoorstelling voor de foyer van Nationale Opera en Ballet en de feestelijke afsluiting van het "Opera aan de Zaan"- jaar i.s.m. het NedPho, solisten van de opera en kinderen die mee hebben gedaan aan het educatieproject.

Bij Fontys in Tilburg regisseert ze "Macbeth" als afstudeervoorstelling, alsmede het 2e/3e jaarsproject rondom Rossini en Fellini.

In opdracht van het NZT heeft zij samen met librettist Peter Möricke en componist Max Knigge een nieuwe opera ontwikkeld, de "Wateropera". Deze zal in 2019 haar regie uitkomen.